Cyklar & cykeltillbehör

Ge bort en cykel i present

 

Några tips och råd inför cykelköpet

 

Butikstips finns här

 

En populär butik som säljer cyklar på nätet:

Cykelkraft
Elcykelvaruhuset


Läs mer om butikens inriktning längre ner på sidan
(scrolla ner en bit, så hittar du informationen)

Årets julklapp 2017: En elcykel. Läs mer om denna utnämning här!

Att köpa cykel är inte helt lätt, då det finns så många modeller och märken i olika prisklasser att välja mellan. Vilken cykel är bäst för dig eller den som ska få en cykel i present? Alla är ju inte tekniskt lagda och det är inte lätt för oss amatörer att bedöma hur bra en cykel egentligen är. Det kan därför vara klokt att läsa tester om olika cykelmodeller, kanske t o m söka efter den modell du valt ute i en fysisk butik och provsitta den. Du behöver inte slå till direkt, utan ta god tid på dig. Antingen köper du cykeln i en cykelaffär på stan eller så letar du upp cykelbutiker på nätet och ser om du kan hitta någon passande cykel där. Vissa onlinebutiker erbjuder fria returer, vilket innebär att du kan provsitta cykeln hemma (inomhus) innan du bestämmer dig för att slå till.

Några tips inför cykelköpet:

Hur lång är den som ska använda cykeln? Rådfråga gärna i butiken om vilken ramhöjd som är bäst, om du inte själv vet. Man ser alltför många barn (även vuxna) som cyklar omkring på för höga cyklar. Tänk på att barn inte har full koll på trafiken och det är alltid säkrast om det går att sätta ner fötterna i marken när man stannar. Naturligtvis kostar det att byta ut en cykel efter hand som ett barn växer, men säkerheten är viktig. Tycker du det är för dyrt med en ny cykel finns det många fina cyklar att köpa på begagnatmarknaden, till låga priser.

Vad ska cykeln användas till? Långa motionsturer, tävlingscykling, terrängcykling eller kanske som transportcykel korta sträckor? Det finns så många cykelvarianter; standardcyklar, mountainbikes, barncyklar, elcyklar, racercyklar, BMX, vardagscyklar… Det finns cyklar som lämpar sig mer eller mindre för olika ändamål. Om du är osäker, sök efter information om vilka egenskaper hos en cykel som passar för just ditt ändamål och fråga butiken om råd. Läs gärna på lite själv och stressa inte fram köpet.

Hur många växlar vill du ha på cykeln (om du nu vill had det)? Ska den vara utrustad med fotbroms eller endast handbroms? Önskas fälgbromsar eller skivbromsar? Vill du att det ska finnas stöd på cykeln? Ingår ett säkert lås eller måste det köpas till? Hur mycket får cykeln kosta? Hur lång är leveranstiden? Är cykeln monterad när du får hem den? Vilken garanti lämnas? Och när du köper en cykel online är det förstås viktigt att veta om cykelaffären tar ut någon fraktavgift och om aktuell butik erbjuder fria returer.

Ja, det är mycket att tänka på inför ett cykelköp. Vi har valt ut ett par cykelbutiker på nätet, som listas nedan i alfabetisk ordning (med reservation för eventuella förändringar i butikernas villkor och utbud).

Cykelkraft

Här kan du köpa riktigt fina cyklar från t ex Nishiki, Skeppshult, Trek, Kross, Promovec, Crescent, Definitive, Monark samt cykeltillbehör, cykeldelar, cykelkläder och mopedtillbehör.

Cykelkraft monterar cyklarna innan de levereras hem till kund. De justerar och ställer också in bromsar och växlar och testar cyklarna innan de fraktas. Dock måste de vrida på styret och skruva av pedalerna för att få plats i kartongen som cykeln packas i. Så styret måste du vrida upp själv, likaså montera pedalerna.

Cyklar levereras med hempaket på vardagar.

Om du är osäker på vilken typ av cykel som passar bäst för aktuellt ändamål kan du använda Cykelväljaren som finns längst upp på sidan. Där fyller du i om cykeln är ämnad för en herr, dam, kille eller tjej, cyklistens längd, användningsområde (=pendling, träning/tävling, trix-cykling, elassistans, terräng, vardagscykling alternativt cykel med korg), vilket underlag som cykeln kommer att köras på (grus, sten, stig, asfalt eller varierat underlag). Du får då upp en lista med cyklar i olika prisklasser som passar dina val.

Cykelsortimentet är stort. Du kan köpa elcyklar, mountainbikes, barncyklar, hybridcyklar, racercyklar, BMX, standardcyklar och till och med en enhjuling. Dessutom erbjuds cykeltillbehör, cykeldelar och cykelkläder. Därtill finns ett stort sortiment av mopedtillbehör.

Presentkort: Javisst, du kan beställa presentkort här!

Beräknad leveranstid: Varierar beroende på produkt. Du ser information om aktuell leveranstid på hemsidan.

Fraktavgift: Cyklar +eventuella tillbehör levereras fraktfritt. Beställer du enbart tillbehör kostar frakten 59 kr. 60 dagars öppet köp, prisgaranti. Vid eventuell retur om du ångrar dig står du själv för returfrakten.

Betalniningsalternativ: Direktbetalning, Visa, MasterCard, delbetalning, faktura, postförskott

 

Elcykelvaruhuset

 

Elcykeln är utnämnd till 2017 års Årets Julklapp.

Är du intresserad av en elcykel? Kika in hos Elcykelvaruhuset, en butik med ett riktigt brett utbud av elcyklar från kända varumärken:

Batavus elcyklar
BH Bikes elcyklar
Crescent elcyklar
E-Green elcyklar
Giant elcyklar
Gocycle elcyklar
Italjet elcyklar
Lapierre elcyklar
Lifebike elcyklar
Marvil elcyklar
Merida elcyklar
Monark elcyklar
Nishiki elcyklar
Scott elcyklar
Skeppshult elcyklar
Stromer elcyklar
Trek elcyklar
Winther elcyklar

Förutom elcyklar erbjuder Elcykelvaruhuset tillbehör som barnsitsar, cykelkorgar, väskor, batterier, cykelhjälmar, cykelvagnar, däck och slangar, handtag och sadlar, pakethållare och stänkskärmar, lampor, verktyg, olja, lås m m.

Presentkort: Tyvärr verkar inte sådana finnas. Åtminstone fick vi ingen träff när vi sökte på ”presentkort”.

Leveranstid: Uppskattad leveranstid kommer att stå på din orderbekräftelse, i kassan eller vid resp. produktpresentation på hemsidan. Normalt är leveranstiden 2 – 5 arbetsdagar efter erhållen betalning.

Fraktavgift: Fri frakt vid köp över 1.000 kr, annars 69 kr.

Retur: Vid ev. retur står du själv för returfrakten (mindre paket 100 kr, pallfrakt för elcyklar 700 kr).

Betalningsalternativ: Bank-/kreditkort (VISA, MasterCard), faktura (0kr i faktureringsavgift), delbetalning

Med reservation för eventuella förändringar i butikens villkor! Läs informationen om vad som gäller hos Elcykelvaruhuset här.